Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Jyväskylän yliopiston edustaja yhteistyössä Opetushallituksen kanssa suorittivat valtakunnallisen uimataitotutkimuksen vuonna 2022 (SUH, 2023). Tutkimuksessa selvisi, että huimat 45% kuudesluokkalaisista ei omannut riittäviä uimataitoja tai ei osannut uida ollenkaan, ja edelleen on ikäryhmiä, joilla on riittämättömät uimataidot, mikä herättää huolta lasten turvallisuudesta vesiympäristöissä. Tukesille ilmoitetut raportit osoittivat, että lasten riittämättömät uimataidot johtivat vakaviin veteen liittyviin vaaratilanteisiin ja onnettomuuksiin.
Suomessa on ollut useita tapauksia, jotka liittyvät rasismiin ja maahanmuuttovastaisuuteen uimahalleissa ja muissa julkisissa tiloissa. Nämä tapaukset korostavat tarvetta torjua tällaista käyttäytymistä ja tarjota parempaa koulutusta ja ohjausta henkilökunnalle, jotta he osaavat puuttua vihapuheeseen ja rasismiin tehokkaasti.
Veden turvallisuuden edistäminen ja varmistaminen, että kaikki Suomessa asuvat voivat olla turvassa vesiympäristöissä, on olennaista, kun otetaan huomioon Suomen kulttuurin ja vapaa-ajan toimintojen vahva keskittyminen järvien, merenrantojen ja saunojen ympärille.
Kesä 2023 Liikkukaa - Sports For All Ry on suorittanut tapaustutkimuksen, joka liittyy uimahalleihin. Tutkimus on osa suurempaa EU Erasmus+ Monitora-projektin tekemää tutkimusta. Tutkimus koostuu 20 haastattelusta ja 2 tapaustutkimuksesta kussakin kumppanimaassa. Tutkimusta koordinoi ja arvioi Liègen yliopisto. Liikkukaa - Sports For All suorittaa tutkimuksen Suomessa tutkijoiden, sosiologien ja organisaatiokonsulttien tiimin avulla:
Vuonna 2011Jakomäen uimahalli lopetti uimatuntinsa musliminaisille. Päätös erillisten uimahetkien lopettamisesta musliminaisille tehtiin muiden uimareiden antaman negatiivisen palautteen vuoksi, kertoi liikuntapaikkatoimen päällikkö.
Suosittu bloggaaja paljasti vuonna 2016 viestejä äärioikeiston liikkeen johtajalta. Nämä viestit valottivat organisaation strategioita ja sen yhteistyötä vaihtoehtoisten medioiden kanssa. Nämä viestit paljastivat huolestuttavan agendan organisaation toimien takana. Viestien mukaan organisaation tavoitteena oli häiritä, painostaa ja pelotella tahoja, jotka tekivät yhteistyötä maahanmuuttajien ja heidän lastensa kanssa, kannustaen liikkeen jäseniä ja tukijoita suorittamaan kohdennetut toimet.
Helmikuussa 2017 tämä maahanmuuttovastainen liike laajensi toimintaansa kaduilta uimahalliin Helsingissä ja joukko liikkeenaktivisteja järjesti "uimapatrullin" Itäkeskuksen uimahallissa. Patrullin aikana aktivistit kohtasivat väitetysti ulkomaalaistaustaisia yksilöitä. Aktivistit tallensivat kokemuksensa vierailusta ja jakoivat ne myöhemmin YouTubessa.Tämän tapahtuman jälkeen nimettömästi ilmoittautunut henkilö oli tehnyt valituksen Helsingin poliisille uimapatrulliin osallistuneiden mahdollisista rikoksista, jotka liittyivät julkisen siveellisyyden, häirinnän, pakottamisen ja järjestyksen rikkomisen kaltaisiin tekoihin. Valittaja vaati tutkintaa tapaukseen, joka sisälsi rotuun, etniseen taustaan ja uskontoon liittyviä piirteitä.
Helmikuussa 2020 tapahtui valitettava rasistinen häirintätapaus Helsingin uimahallissa, jossa oli mukana Nasima Razmyarin, Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan apulaiskaupunginjohtajan äiti. Tämä tapaus korostaa tarvetta puuttua rasismiin ja sanalliseen väkivaltaan julkisissa tiloissa (Iltasanomat, 2020). Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan apulaiskaupunginjohtaja Nasima Razmyar kertoi Twitterissä, että hänen äitiään oli kohdannut rasistinen sanallinen väkivalta paikallisessa uimahallissa.
Tämä tapaus Helsingin uimahallissa korostaa edelleen rasismiin ja sanalliseen väkivaltaan liittyvää jatkuvaa ongelmaa julkisissa tiloissa. Vaikka toimenpiteitä onkin tehty tällaisen käyttäytymisen torjumiseksi, tarvitaan parannettua koulutusta ja ohjausta henkilökunnalle varmistaakseen, että vihapuheen tapaukset käsitellään tehokkaasti. Tämä tapaus muistuttaa siitä, että taistelussa kaikkien yksilöiden mukaan ottavien ja kunnioittavien ympäristöjen luomiseksi julkisissa tiloissa on vielä paljon tehtävää.
Kesällä 2023 maahanmuuttovastainen aktivisti meni Helsingin naapurikaupungin Espoon uimahalliin kuvatakseen maahanmuuttajilta näyttäviä lapsia, jotka väitettiin käyttäytyvän huonosti tilassa. Paikalla ollut uimavalvoja pyysi miestä lopettamaan, koska hän koki miehen ahdistavan lapsia. Uimavalvoja näytti äärioikeistolaisaktivistin silmissä myös maahanmuuttajataustaiselta ja joutui siksi itsekin tämän kuvaamisen ja suullisen väkivallan kohteeksi. Poliisi kutsuttiin paikalle ja ohjasi miehen ulos. Hänelle kerrottiin, että häntä vastaan ei tehtäisi rikosilmoitusta, mutta että hänelle annettaisiin porttikielto uimahalliin.
Heinäkuun lopussa vuonna 2023 Helsingissä tapahtui sydäntäsärkevä tapahtuma, kun 10-vuotias poika hukkui traagisesti Jakomäen hiekkakuopilla. 10-vuotiaan lapsen elämä päättyi Jakomäen hiekkakuopilla Helsingissä. Surullinen tapahtumien sarja alkoi purkautua sunnuntai-iltana, kun lapsi ei palannut kotiin. Huolestuneet perheenjäsenet ottivat välittömästi yhteyttä hätäpalveluihin ilmoittaakseen katoamisesta, mikä johti viranomaisten aloittamaan etsintäoperaation alueella. Lopulta pojan tavarat löytyivät hiekkakuopan rannalta, mikä johti sukeltajien lähettämiseen paikalle.
Jakomäen hiekkakuopat sijaitsevat Pohjois-Helsingissä lähellä Vantaan rajaa, eivätkä ne ole virallisia uimapaikkoja, vaikka alueelle virallisen uimapaikan perustamista onkin harkittu ajoittain (Iltalehti, 2023). Haastattelujen perusteella tiedetään, että maahanmuuttajat mieluummin uivat salaisilla ja ei-virallisilla paikoilla välttääkseen muiden uimareiden rasistista häirintää.
On tärkeää, että viranomaiset ja poliisi tutkivat ja seuraavat tällaisia tapauksia ja että oikeusvaltion periaatteita noudatetaan. Jokaisella on oikeus turvalliseen ja syrjimättömään ympäristöön julkisissa tiloissa, ja tällaista käyttäytymistä ei pidä sallia. On myös tärkeää, että yhteiskunta ja viranomaiset työskentelevät yhdessä edistääkseen ymmärrystä ja kunnioitusta kaikkien kansalaistensa keskuudessa. Tämä voi auttaa vähentämään rasismia ja maahanmuuttovastaisuutta ja luomaan yhteiskunnan, jossa kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi.