Joskus on vaikea tietää, mitä tehdä rasismia vastaan, erityisesti ruohonjuuritason urheilussa.

Yhdessä eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa, Liikkukaa - Sports For All on nyt luonut kampanjan tukeakseen teitä tekemään osanne ja auttamaan tilanteen muuttamisessa.

"Stop Racism, not the game!" on kampanja, joka syntyi Monitora-hankkeen pohjalta. Projektin tarkoituksena on rohkaista ihmisiä ilmoittamaan, seuraamaan ja torjumaan rasismia ruohonjuuritason urheilussa.

Anti-Rasismi Haaste:

Meidän eurooppalaiset yhteistyökumppanimme ovat luoneet tämän pienen Anti-Rasismi haasteen. Se kestää vain 45 sekuntia: kokeile!

Aloitetaan: Pidä viisi sormea ylhäällä.

1. Laske yhden sormen alas, jos olet joskus huomannut rasismia urheilussa.

2. Laske yhden sormen alas, jos mielestäsi rasistiset heitot eivät kuulu peliin.

3. Laske yhden sormen alas, jos tulet raportoimaan esimerkiksi apinaäänet rasismiksi.

4. Laske yhden sormen alas, jos tulet tukemaan joukkuekaveria esimerkiksi valmentajan rasistista toimintaa vastaan.

5. Laske yhden sormen alas, jos olet valmis tarjoamaan turvallisen tilan rasismin raportointiin.

Tässä on tapaus ja 9 kuukauden kamppailut ja toimet Juha Sokalta, Lahden Pelicans -jääkiekkoseuran päävalmentajalta, joka erotettiin keskeytettyään pelin sen jälkeen, kun yhtä hänen 13-vuotiasta pelaajaansa solvattiin rasistisesti marraskuussa 2022. Erotuomari ei raportoinut solvausta, ja joukkue sai myös 3 000 euron sakon pelin keskeyttämisestä.

Kuunnellaanpa Juhaa, ja mitä hän teki sen jälkeen!

“Esimerkki suomalaisesta jääkiekosta”, Videon kuvaus ja editointi.: Samuel Boateng

➡️ Kampanjan tavoitteena on kannustaa ruohonjuuritason urheilutoimijoita ja -harrastajia ilmoittamaan rasistisista tapauksista ja seuraamaan niitä. Kampanja tarjoaa myös urheilutoimijoille käytännön työkaluja rasismin ehkäisemiseen ja kohtaamiseen urheilussa. Kampanja on osa Erasmus+ -projektia Monitora-Monitoring racism in sport.   


MONITORA-hankkeen tavoitteena on vahvistaa kansalaisyhteiskunnan järjestöjen, ruohonjuuritason urheilutoimijoiden sekä paikallisten ja kansallisten instituutioiden valmiuksia ja ammattitaitoa syrjinnän seuraamisessa ja raportoinnissa urheilun maailmassa, lisätä sen näkyvyyttä ja tunnistaa strategisia toimia sen ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

Euroopassa puuttuu tehokkaita ja koordinoituja menetelmiä, työkaluja ja menettelyjä rasismin ja syrjinnän seuraamiseksi, erityisesti ruohonjuuritason urheilussa. Media ja julkinen huomio keskittyvät usein selkeisiin syrjinnän ja rasismin muotoihin, jotka ilmenevät ammattilaisurheilussa ja koskevat suosittuja urheilijoita.

MONITORA pyrkii auttamaan tämän puutteen täyttämisessä kehittämällä yhteistyötä, vertaisoppimista ja kokemusten vaihtoa Euroopan tasolla ruohonjuuritason urheilun syrjinnän ja rasismin seurannan alalla. Seuranta on edellytys näiden ilmiöiden tuntemiselle ja niiden näkyväksi tekemiselle sekä yhtäläisten mahdollisuuksien edistämiselle.

Monitora-hankkeen tavoitteet Hankkeen yleisenä tavoitteena on vahvistaa kansalaisjärjestöjen, ruohonjuuritason urheiluseurojen sekä kansallisten ja paikallisten instituutioiden ammattitaitoa ja osaamista seurata, dokumentoida ja raportoida syrjinnästä ja rasismista ruohonjuuritason urheilussa neljässä Euroopan unionin maassa yhteisten valtioiden rajat ylittävien yhteistyötoimintojen, koulutuksen ja verkostoitumisen avulla.

Hankkeen kumppanit sitoutuvat saavuttamaan myös tiettyjä erityistavoitteita, kuten:

  • kerätä, analysoida ja jakaa paikallisella ja kansallisella tasolla omaksuttuja menetelmiä syrjinnän ja rasismin seurantajärjestelmän rakentamiseksi urheilussa;

  • vahvistaa paikallista, kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista seurantaprotokollan suunnittelemiseksi;

  • kehittää, testata ja levittää koulutusmoduuli kansalaisjärjestöjen toimijoiden, urheilutoimijoiden ja instituutioiden edustajien ammatillisten seurantaja raportointitaitojen parantamiseksi.

Rahoitettu Euroopan unionin toimesta. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin yksinomaan kirjoittajan tai kirjoittajien omia eivätkä välttämättä heijasta Euroopan unionin tai Euroopan koulutus- ja kulttuuriviraston (EACEA) näkemyksiä. Euroopan unioni tai EACEA eivät voi olla vastuussa niistä.